Hematologie Studies in België
Iedereen kan via de onderstaande platformen open studies vinden voor hematologische patiënten in België, die zijn goedgekeurd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en die nog niet zijn afgerond. Via deze databases kunnen zowel gezondheidszorgbeoefenaars als patiënten de rekruteringscriteria voor klinische studies in België raadplegen.
- Curewiki: Patiënten kunnen een profiel aanmaken door vragen te beantwoorden via een chatbot. De virtuele assistent, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, vergelijkt vervolgens het profiel met alle actief rekruterende trials om na te gaan of er een potentiële trial is voor de cliënt.
- Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)
- Klinischeproeven.be
Wat is een klinische studie?
Een geneesmiddel dat beschikbaar is voor patiënten is het resultaat van een lang en complex proces, of het nu is ontwikkeld in een academisch onderzoekscentrum of in een farmaceutisch bedrijf. Aan het eind van dit proces krijgt ongeveer één op de tien geteste vergunning voor het in de handel brengen.
De ontwikkeling van een geneesmiddel omvat verschillende stappen. In elk van deze worden specifieke vragen gesteld en specifieke aspecten beoordeeld. Voordat een geneesmiddel op de markt wordt gebracht, wordt het geanalyseerd door middel van niet-klinisch of of preklinisch onderzoek om het werkingsmechanisme en de toxiciteit. Daarna wordt het ook op dieren getest. Als de balans tussen de voordelen en de risico's van het geneesmiddel positief uitvalt, nadat al deze niet-klinische onderzoeken zijn uitgevoerd, kunnen klinische klinische proeven worden uitgevoerd op menselijke vrijwilligers.*
Het doel van een klinische studie is dus om de geneeskunde te verbeteren. Meer specifiek In het bijzonder zijn klinische studies bedoeld om nieuwe behandelingen te vinden en te testen voor bepaalde aandoeningen of ziekten te vinden en te testen voordat ze op de markt komen.
Voordat je aan zo'n onderzoek begint, kun je je het beste goed laten informeren door je huisarts. geïnformeerd door je huisarts, omdat hij het beste weet wat wel en niet mogelijk is voor jou.
*Bron: AFMPS website