Ga verder naar de inhoud

Leukemie is een vorm van bloedkanker die gekenmerkt wordt door een snelle, ongecontroleerde groei van abnormale bloedcellen. Deze ongecontroleerde groei is het gevolg van mutaties in het DNA van bloedstamcellen in het beenmerg. In een normale situatie ontwikkelen deze stamcellen zich tot myeloïde of lymfoïde cellen. Terwijl myeloïde cellen zich uiteindelijk ontwikkelen tot rode bloedcellen, bloedplaatjes en bepaalde soorten witte bloedcellen (basofielen, eosinofielen en neutrofielen), ontwikkelen lymfoïde cellen zich tot lymfocyten of natural killer cellen, twee specifieke soorten witte bloedcellen.

Mutaties in het DNA van deze lymfoïde of myeloïde stamcellen leiden tot onrijpe leukemiecellen die niet in staat zijn om de normale functies van bloedcellen te vervullen. Door hun snelle groei nemen deze leukemiecellen de ruimte in het beenmerg over en verdringen ze de gezonde cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van normale bloedcellen.

Leukemie wordt geclassificeerd op basis van de snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt en de betrokken bloedstamcel. In het geval van acute leukemie delen de leukemische cellen zich zeer snel en zullen patiënten zeer snel symptomen ontwikkelen. Gezien deze snelle progressie is onmiddellijke start van therapie noodzakelijk in het geval van acute leukemie.

Wanneer leukemiecellen ontstaan uit myeloïde stamcellen, wordt de ziekte acute myeloïde leukemie (AML) genoemd. Wanneer daarentegen lymfoïde cellen de cel van oorsprong zijn, wordt de ziekte acute lymfoblastische leukemie (ALL) genoemd.

Relevante patiëntenorganisaties

Sluit je aan bij patiëntenorganisaties die je in contact kunnen brengen met mensen met dezelfde medische achtergrond. Steun onder lotgenoten helpt om de last en stress van de dagelijkse uitdagingen, die gepaard gaan met bloedziekten, te delen.

Hieronder vind je enkele organisaties die we kunnen aanbevelen.

Deze organisaties werken vooral in het Nederlands of Frans gezien hun lokale aard.

Ik wil graag informatie verstrekken om de inhoud van deze pagina te verbeteren.

Andere bloedziekten